اطلس خانواده
اگر یک کلمه بگوییم که نگرش و عملکرد این متن را خلاصه کند؛ آن کلمه «اطلس»است. اطلس یک کلمه جهانی و به معنای کتابی است که مجموعهای از نقشههای گوناگون در آن ترسیم شده است.متن پیش رو در پی آن است تا اطلسی از ایدههای ناب و راهحلهای اثربخش که با تفکر انقلابی و بر مبنای آموزههای دین اسلام جمعآوری شده را به راحتی در اختیار شما قرار دهد. ما در قرارگاه مردمی تحول اجتماعی امیدواریم شما نیز با خیال آسوده در همه ابعاد مختلف خانواده به کار گیرید و خانوادهای در تراز تمدن اسلامی تشکیل داده، تحکیم نموده و به یاری خدا و عنایات اهل بیت (ع) قلههای ترقی و تعالی را یکی پس از دیگری فتح کنید.
مقام معظم رهبری در خطبه عقدی فرمودند:
«زن و شوهر دلشان میخواهد وقتی وارد خانه شدند، خانه به آنها آرامش و امنیت و احساس راحتی و آسودگی بدهد، این را همه مردها میخواهند. همـه زنها هـــم میخواهند.وقتی شوهرشان وارد خانه شد، خانه را پر از شیرینی و شادی کند، خانه برایشان محیط راحتی و شادی شود، زیرا هر دو خستگی دارند، زن کارهایی دارد و مرد هم کارهایی، حالا مرد در چالشهای زندگی و زن هم یا در چالشهای زندگی و کارهای سیاسی یا در خانه و تربیت فرزند، هر دو خستهاند. وقتی که زن و شوهر در پایان روز یا در وسط روز به هم میرسند و همدیگر را میبینند، هر دو از هم توقع دارند که بتوانند محیط را شاد، سرزنده قابل زیست و رفع کننده از خستگی بسازند. این توقع به جایی اســــت و بیجا هـــم نیست.»
شجره اجتماع از شاخههای کوچک و بزرگی به نام «خانواده» شکل گرفته و اگرچه هر شاخه در جهتهای مختلف رشد میکنند، اما ریشه تمام آنها یکی است. «خانواده» هسته و سلول اصلی جامعه است که سلامت و بالندگی آن میتواند، بهبودی و تعالی اجتماع انسانی را تضمین کند.
«خانواده» هدیهای الهی است برای عشق ورزیدن به همدیگر و اعضای خانواده همچون قطب نمایی هستند که در پستی و بلندیهای زندگی، الهام بخش یکدیگر برای رسیدن به قلههای رفیع خوشبختی و سعادت میباشند. «خانواده» یعنی انتظار کشیدن برای رسیدن به خانه و عشق ورزیدن قلبی و عاطفی به کسانی که داشتن آنها و زیستن در کنارشان نعمت و رحمت خالق هستی است.
همانگونه که انسانها و گروههای مختلف برای یافتن مسیر سفرها و رفتوآمد خویش نیازمند مسیریاب راهها و جادهها و شهرها هستند، خانوادهها نیز برای یافتن مسیر زندگی خویش و عبور موفقیتآمیز از پستی و بلندیهای آن، نیازمند مسیریابی دقیق، کارآمد و جامع هستند.
اثر پیش روی، با توجه به ضرورت فوق، تهیه و جمعآوری و ساماندهی شده است. به امید آنکه بتواند نقشه راه و مسیریاب کوچه به کوچه و محله به محله زندگی خانوادگی قرار گیرد و هریک از اعضای خانواده بتوانند در شرایط و موقعیتهای مختلف با مراجعه به این اثر، نیازمندیهای معرفتی و مهارتی خویش را برطرف نموده و زمینه رشد و سعادت و خوشبختی خویش و سایر اعضای خانواده و پویایی جامعه را فراهم نمایند.
اگر خانواده را به مثابه یک پازل در نظر بگیریم، هریک از سرفصلهای این کتاب قطعهای از آن را تشکیل میدهند که نبود هر قطعه، نشانه نقص و کامل نشدن این پازل است. ما در این پازل «سبک زندگی اسلامی» را در اختیار خانوادههای محترم، دانشپژوهان و برنامهریزان حوزه خانواده قرار میدهیم.