مقام عظمای ولایت مدظله العالی می فرمایند: «هر کشوری که در آن بنیان خانواده مستحکم باشد، بسیاری از مشکلات آن کشور، به خصوص مشکلات اخلاقی و معنوی آن به برکت خانواده سالم و مستحکم برطرف میشود، یا اصلا به وجود نمیآید.»
طرح «مرکز محلی همیاری خانواده» به همت میز خانواده قرارگاه تحول اجتماعی و با هدف پیشگیری و مقابله با آسیبهای اجتماعی در مناطق محروم و حاشیه شهرها تدوین شده است. برای اجرای این طرح، پایگاهی به عنوان «مرکز محلی خانواده» در بستر اجتماعی یکی از مساجد یا مراکز فرهنگی محلی؛ یا خیریه و یا گروه جهادی و یا محافل خانوادگی فعال در محل یا سایر ظرفیتها شکل میگیرد.
این مرکز محلی، ابتدا وضعیت کلی و ظرفیت و تهدیدهای محله را شناسایی کرده و اطلاعات دقیق و کاربردی از محله به دست میآورد. سپس با توجه به اطلاعاتی که از بسترهای مورد هدف به دست میآید، خانوادههای ساکن در محله را به سه بخش «خانوادههای ایمن یا پایدار»؛ «خانوادههای در معرض آسیب» و «خانوادههای آسیبدیده» دستهبندی کرده و خدمات «فرهنگی»؛ «اجتماعی» و «اقتصادی» را در دو بخش «همیاری عمومی» ویژه خانوادههای ایمن و خانوادههای در معرض آسیب، که تقریبا بیشتر ساکنین محله را شامل میشود، ارائه میدهد و خدمات «همیاری متمرکز» را نیز برای خانوادههای آسیب دیده ساکن در محله تقدیم میکند.
برنامههای همیاری عمومی با محوریت «مرکز محلی خانواده» و «سایر ظرفیتهای همسو»، و «نقشآفرینی هدفمند حلقههای میانی» با رویکرد پیشگیرانه و در قالب کارگاه؛ کلاس؛ همایش؛ سخنرانی؛ نمایش فیلم و ... به گروههای هدف تقدیم میگردد و خدمات همیاری متمرکز نیز با محوریت «گروهی از فارق التحصیلان حوزی و دانشگاهی و فعالان فرهنگی اجتماعی بومی و مستقر در محلات» که بعد از گذراندن آموزشهای ویژه به عنوان «همیار خانواده» پذیرش شده، در بازه زمانی یکساله به خانوادههای آسیبدیده ارائه میگردد.
در واقع این همیاران به عنوان یک فرد دلسوز و متعهد، با بهرهگیری از توانمندیهای خود و اجرای برنامههایی همچون «چهره به چهره»؛ «مشاوره و مددکاری عمومی»؛ «جلسات پرسش و پاسخ»؛ «ارتباط با سازمانهای حمایتی؛ خیرین و کارفرمایان»؛ «استفاده از ظرفیت بستگان و خانوادههای ایمن» و «سایر حلقه میانی»؛ ارجاع موارد خاص به اساتید و مشاوران متخصص» و ... خدمات مورد نظر را به گروههای هدف ارائه میدهند.
در فرایند اجرای طرح اطلاعات «اجتماعی»؛ «اقتصادی» و «فرهنگی» هر خانواده به صورت هدفمند پایش شده و به همراه تمامی خدماتی که با هدف شکوفاسازی استعدادها و توانمندسازی و رفع آسیبها به خانواده ارائه شده، در «نرمافزار جبهه» که توسط بنیاد فرهنگی خاتم الاوصیا (عج) تهیه شده؛ با قابلیت آنلاین و افلاین بارگذاری میگردد.
سپس هر خانواده با توجه به اطلاعات به دست آمده در سه بخش اجتماعی؛ اقتصادی و فرهنگی و بر اساس نماگرهای دقیقی سطحبندی شده و ظرفیتها و آسیبهای هر خانواده نیز با توجه به این نماگرها مشخص میگردد.
در مرحله بعد تقویم همیاری خانواده؛ توسط همیار با نگاه به مهارت و میزان توانمندی خود و سایر ظرفیتهای محلی که وجود دارد؛ تکمیل میگردد و برنامه همیاری هر عضو از خانواده بر اساس همین تقویم پیش میرود.
برخی از خانوادههای آسیبدیده که پیچیدگی و مشکلات زیادی داشته باشند؛ نیز به کمیسیونهای فرهنگی؛ اجتماعی یا اقتصادی ارجاع داه میشود و در این کمیسیونها تصمیمگیری شده و تقسیم کار صورت میگیرد.