در اجتماع انسانی، افرادی وجود دارند که به شکلهای مختلفی نیازمند حمایت، پشتیبانی و دلگرمی دیگران میباشند. از طرف ديگر خداوند حکیم، دلسوزی به حال این نیازمندان و توجه به گرفتاریهای آنان را در ذات همه انسانها قرار داده است.
ادیان آسمانی نیز همواره بر این اصل اجتماعی و انسانی تأکید داشته و اصولاً از منظر آموزههای دینی، رسیدگی به همنوعان و رعایت حال آنان را، فضیلتی بزرگ دانسته که ضرورت و قداست خاصی دارد و یکی از اهداف متعالی ادیان الهی ايجاد این همدلي و همیاری ميان انسانها است.
دین اسلام که کاملترین دین الهی میباشد، هدف ارسال رُسل را تزکیه و تعلیم انسانها و فراهم آوردن زمینههای حرکت تکاملی آنها بهسوی خدای متعال و رساندن آنان به مقام بندگی میداند که بینشها و ارزشهای انسانی را از نادرست به درست تغییر داده و بر اساس آن، الگوی رفتارهای آنها را در همه عرصههای زندگی برای تحقق حرکت تکاملی انسانها سامان میدهد.
لذا مجموعه آموزههای اسلام در قرآن و سیره و سنت پیامبر و ائمه معصومین (ع) برای تحقق چنین هدفی از سوی شارع مقدس بیان شده است. در این آموزهها رسیدگی به حال مستمندان و محرومان از اولویتهای برنامه اجتماعی و عبادی معصومین (ع) بوده و همواره مورد تأکید آن حضرات قرارگرفته است.
پیامبر اسلام (ص) میفرماید: «مَن اَصبَحَ لاَیهتَمُّ بِاُمُورِ المُسلِمینَ فَلَیسَ مِنهُم و مَن سَمِعَ رَجُلاً ینادِی یالَلمُسلِمینَ! فَلَم یجِبهُ فَلَیسَ بَمُسلِم؛ کسی که شب را بهروز آورد و به امور مسلمانان رسیدگی نکند، پس از مسلمانان نیست و نیز هر که بشنود مردی از مسلمین فریادرسی میخواهد و به او پاسخ ندهد، از مسلمین نیست.»
از این رو حکیم و عالم گرانقدر امام راحل (ره) یکی از اهداف بزرگ انقلاب اسلامی را رسیدگی به حال مستمندان قرار داد و فرمودند: «پیغمبر (ص) سفارش کرده که باید اهتمام (به) امور مسلمین (داشته باشید) اهتمام به امور مسلمین فقط همین است که ما بگوییم نماز چند رکعت است و شک بین کذا، چیست؟! این اهتمام به امور مسلمین است؟! مسئلهگویی که اهتمام به امور مسلمین نیست. امور مسلمین عبارت از امور سیاسی مسلمین است، امور اجتماعی مسلمین است، گرفتاریهای مسلمین است و کسی که اهتمام به این نکند، به حسب آن روایت: «فلیس بمسلم» و ما امیدواریم که لااقل از این دنیا نرویم و مشمول این نشویم که (بگویند) شما مسلم نبودید.»
متاسفانه یکی از مشکلاتی که امروزه همچون موریانه در برخی از خانوادههای کشور به ویژه در میان مناطق محروم و حاشیه شهرها رخنه کرده و بنای خانوادههای ایرانی را متزلزل میکند، آسیبهای اجتماعی است که مقام معظم رهبری (مدظله العالی) درباره آنها فرمودند: «برای مبارزه با آسیبهای اجتماعی حتی آنهایی که به دین و اسلام اعتقادی ندارند، اگر ایران را قبول دارند باید با همه توان وارد میدان شوند.»
از این رو در شرایط کنونی ضرورت ورود نهادها و تشکلهای مردم نهاد فرهنگی؛ به این عرصه رسالتی عظیم است که روز به روز سنگینتر میشود؛ اما آنچه که باید در این زمینه مورد توجه قرار گیرد؛ طرح جامع و نقشه عملیاتی و اجرایی راهبردی است که با نگاه به ظرفیت گروهها و نهادهای جهادی و مردم نهاد تدوین و طراحی شود.
طرح «مرکز محلی همیاری خانواده» با انگیزه تحقق این مهم؛ توسط گروهی از فعالان فرهنگی اجتماعی و اساتید حوزه علمیه تدوین شده و در پی آن است تا با بسیج همه ظرفیتهای موجود در مناطق و محلههای کمتر برخوردار؛ اقدامات عمیق و ریشهای را جهت پیشگیری و درمان آسیبهای اجتماعی با محوریت خانواده در دستور کار قرار دهد.