به گزارش روابطعمومی قرارگاه مردمی تحول اجتماعی شهید اسداللهی در نشست هیئت اندیشهورز که به تاریخ ششم اردیبهشتماه در محل قرارگاه مردمی تحول اجتماعی شهید اسداللهی و با حضور جمعی از اندیشمندان و محققان حوزه علوم اجتماعی برگزار گردید جناب آقای دکتر بلیغ ضمن انتقاد از فعالیتهای اجتماعی موجود تأکید نمود که باید روی مسائل بنیادی و ساختاریتری تمرکز کرد.
دکتر علیرضا بلیغ فارغ التحصیل دکتری فلسفه علم و فناوری از پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی است و پژوهشگر حوزۀ فلسفة علوم اجتماعی و فلسفه و حکمت هنر نیز میباشد. عضویت در هیئت علمی پژوهشکده فرهنگ و هنر اسلامی و دبیر گروه جامعه شناسی شورای بررسی کتب و متون علوم انسانی از جمله سمتهایی است که در سبقۀ او ذکر شده است و مضاف بر این موارد آقای بلیغ از نویسندگان کتاب نظریة تاریخی انقلاب اسلامی هم هستند.
در این سخنرانی تحلیل انتقادی و ژرفی نسبت به وضعیت فعلی فعالیتهای اجتماعی و مردمی قرارگاه تحول اجتماعی شهید اسداللهی ارائه شد. وی با تأکید بر تلاشها و انگیزههای موجود در قرارگاه اذعان داشت که اگرچه این تلاشها قابلتحسیناند، اما در قیاس با تجربه انقلاب و دفاع مقدس بهنوعی میتوان آنها را عقبگرد تلقی کرد؛ نه صرفاً از منظر کمی بلکه به لحاظ کیفی و آرمانی.
او با مقایسه فعالیتهای فعلی با مدلهایی همچون سپاه دانش دوران پهلوی تأکید کرد که باوجود تفاوتهای محتوایی بهویژه در بعد بینالمللی در سطح داخلی هنوز تفاوت معناداری با آن الگوها دیده نمیشود. دکتر بلیغ همچنین به الگوی توسعه و اقتصاد سیاسی حاکم اشاره کرد که زمینهساز بروز آسیبهای اجتماعی است و متأسفانه تلاشهای موجود معترض به این الگو نیستند.
وی با اشاره به تجربیات خود از جلسات گذشته با مسئولان از جمله در سازمان امور اجتماعی دولت قبل بیان داشت که بودجههای کلانی صرف فعالیتهای اجتماعی میشود؛ اما این هزینهها در نهایت تأثیر بنیادی و ساختاری ایجاد نمیکنند چرا که تمرکز صرف بر معلولهاست نه علتها.
به گفته دکتر بلیغ فعالیتهای فعلی باید از سطح صرفاً اجتماعی فراتر رفته و به شکلگیری یک اقتصاد سیاسی جدید بینجامد؛ اقتصادی که بتواند تولید را بهصورت معنادار باعدالت و فناوری پیوند دهد او از تجربه دهه شصت بهویژه در دوران جنگ بهعنوان نمونهای موفق یاد کرد که در آن مشارکت مردمی تولید و عدالت به شکلی مؤثر و باانگیزهای مشترک سازماندهی شدند.
وی با نقد ساختار فریز شده و غیرمولد فعلی اقتصاد ایران که با خامفروشی و ایجاد اولیگارشی همراه است راه برونرفت را در پیوندزدن فعالیتهای مردمی به فناوری و تغییر معادلات کلان اقتصادی دانست دکتر بلیغ خاطرنشان کرد که بسیاری از فناوریهای مورد نیاز دستکم بهصورت بالقوه در کشور وجود دارد؛ اما اجازه ظهور و بالفعل شدن پیدا نمیکنند.
در بخش پایانی سخنرانی دکتر بلیغ به مسئله عدالت و شکل کنونی عدالتخواهی اشاره کرد و هشدار داد که در نبود سازماندهی مؤثر عدالتخواهی میتواند به افشاگری صرف تنزل پیدا کند؛ وضعیتی که نهتنها تغییری ایجاد نمیکند؛ بلکه منجر به سیاهتر شدن ذهنیت مردم نسبت به نظام میشود.
مشاهده کلیپ سخنرانی در آپارات