انسان در هر مرحله از تکوین و تکامل جسم و روانش حس کاشفی را دارد که قدم در سرزمین ناشناختهها میگذارد و طبعاً هرچه این انسان طفلتر باشد حس کشف و ناشناختگی را بیشازپیش تجربه میکند. از همان بدو تولد و خروج از بطن مادر مثل رباتهای شناساییای که به فضا ارسال میشوند نوزاد نیز فرایند شناسایی این جهان ناشناخته را آغاز میکند. هر چه سن این مولود بالاتر میرود، به دلیل عمیقتر شدن این کاوش در لایههای ژرفتر حیات انسانی، فرایند شناسایی و تطابق با مرحلۀ جدید نیز پیچیدهتر میگردد و شاید بتوان گفت یکی از پیچیدهترین این مراحل زمانی است که این مولود با ورود به فرایند بلوغ از نونهالی به نوجوانی پا میگذارد و با فعالشدن قوای مختلف سطح ادراکش از هستی متفاوت میگردد و باتوجهبه این وضعیت حتماً لازم است که خود نوجوان و خانوادۀ او تدابیری را در مقاطع مختلف زمانی در نظر بگیرند.
بلوغ جنسی یکی از همین قوایی است که در این مرحله از زندگی بشری در حیات انسانی پررنگ میشود و باتوجهبه اینکه فرد در مقطع نونهالی برای اولینبار در حال تجربۀ این حس جدید است باید حتماً این تدابیر از پیش از بلوغ تا حین بلوغ در نظر گرفته بشود تا فرد با یک خودآگاهی کامل با این بعد جدید از زندگی انسانی مواجه شود. «حرفهای یواشکی» نوشتۀ آقای رضا مهکام و خانم لیلا عبادی موید محصول انتشارات مهرستان است که اساساً با همین دغدغه تألیف شده است. این کتاب با نگاهی واقعبینانه، دغدغهمند و علمی، به یکی از حساسترین و درعینحال مهمترین ابعاد تربیت فرزند میپردازد که متأسفانه اغلب خانوادهها یا با سکوت از کنار آن میگذرند و یا با سردرگمی و تحیّر با آن روبهرو میگردند و شاید علت نامگذاری کتاب هم همین باشد.
عنوان «حرفهای یواشکی» نام هوشمندانهای است؛ زیرا نویسندگان در تلاشاند تا به مسائلی بپردازند که معمولاً در خانوادهها پنهان، مبهم یا بیپاسخ باقی میمانند. همانطور که در جریان هستید در بسیاری از اقلیمهای فرهنگی به دلیل یک حیای ناخودآگاه و ذاتی، صحبت دربارهٔ مسائل جنسی با فرزندان، کاری سخت و پرچالش تلقی میشود. والدین یا سکوت میکنند، یا اطلاعات نادرست و ناقصی ارائه میدهند و یا آن را به «زمانی بهتر» موکول میکنند که معمولاً هرگز نمیرسد. این کتاب دقیقاً با شناسایی چنین خلئی دستبهکار شده تا مسیر بلوغ جنسی و تربیتی جنسی فرزندان را در حد وسعش هموار و روشن نماید.
کتاب در سه بخش اصلی موضوع را مورد واکاوی قرار میدهد. در بخش اول «درآمدی بر تربیت جنسی» کتاب کلیات موضوع را مورد بررسی قرار میدهد، مثل ماهیتشناسی لذت جنسی و یا اینکه اساساً از چه سنی کودکان لذت جنسی را درک میکنند. در بخش دوم کتاب به زمینهها و عوامل مؤثر در تربیت جنسی میپردازد و زمینههای رشد و زمینههای آفتزا را مقارن هم شرح میدهد. در بخش سوم نیز نویسنده میکوشد که با ارائۀ راهکارهایی مسیر روشن و معینی را مقابل والدین در مورد این حوزه قرار بدهد.
البته شاید بخشهایی از کتاب باتوجهبه تفاوتهای فردی و یا سرعت بالای تطور نسلهای جدید برای همه موارد قابلاجرا نباشد؛ اما در این جریان سکوت و سرگردانی چنین آثاری ازاینجهت غنیمت هستند که فتح باب نمودند و با استفاده از آموزههای اسلامی و نکات روانشناسی تلاش نمودند تا حدی، قدمگذاشتن در این حوزه را برای والدین و فرزندان آسان نمایند.