افزایش آمار اعتیاد؛ بزرگترین چالش اجتماعی برای سازمان بهزیستی

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی تحول اجتماعی به نقل از گزارش خبرگزاری تسنیم از یزد، اعتیاد به مواد مخدر از بزرگترین چالش‌ها و آسیب‌های اجتماعی است که تأثیر نامناسبی را در ابعاد مختلف زندگی خانواده‌ها بر جای می‌گذارد.

هر چند تلاش‌های بسیاری می‌شود تا مردم از این مشکلات آگاهی بیشتری یابند و از افتادن در دام آن از خود مراقبت بیشتری داشته باشند اما شیوع انواع مختلف مواد مخدر، تنوع و سهولت دسترسی به آن‌ها در کنار کاهش سن معتادان بر دامنه تبعات منفی زیادی را همچنان ایجاد می‌کند و رشد این معضل مشاهده می‌شود.

اعتیاد یک پدیده مخرب چندوجهی است که مسائل زیادی را در سطح جامعه درگیر خود می‌کند و بخش‌های خانوادگی، فرهنگی و نیز اقتصادی جامعه در بروز و تشدید آن نقش موثری دارند.

مواد مخدر در طول 40 سال گذشته هزینه‌های بسیار زیاد مادی و انسانی به جامعه تحمیل کرده است تحقیقات علمی ستاد مبارزه با مواد مخدر در سطح کشور نشان داد که بیش از 90 درصد مردم، اعتیاد را مهم‌ترین و اولویت‌دارترین آسیب اجتماعی کشور معرفی کردند.

بیان می‌شود که هر چهار روز یک نفر در راه مبارزه با مواد مخدر به شهادت می‌رسد و هر 25 روز یک نفر در این راه جانباز شده است.

متأسفانه این معضل و آسیب اجتماعی سالانه 167 هزار میلیارد تومان خسارات و هزینه مستقیم و غیرمستقیم به کشور وارد می‌کند که 24 هزار میلیارد تومان آن به دلیل مصرف مواد مخدر توسط معتادان و درمان آنها بوده و 18 هزار میلیارد تومان آن هر ساله توسط دولت برای مقابله و کاهش تقاضا سرمایه‌گذاری می‌شود.

همچنین 125 هزار میلیارد تومان مابقی نیز به دلیل خسارت ناشی از طلاق، هزینه‌های بهره‌وری و کاهش سرمایه اجتماعی در پی معضل مواد مخدر هر سال به کشور تحمیل می‌شود.

محمدعلی عطابخش در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در یزد اظهار داشت: بزرگترین چالش در زمینه آسیب اجتماعی برای سازمان بهزیستی افزایش آمار اعتیاد است در کشور است.

وی گفت: این آمار هر چند در استان یزد نسبت به استان‌های دیگر وضعیت خوبی دارد و پایین‌تر است اما نسبت به سال‌های قبل آمار اعتیاد در استان یزد هم افزایش پیدا کرده و به یکی از چالش‌های سازمان تبدیل شده است.

مدیرکل بهزیستی استان یزد اظهار داشت: عوامل مختلفی در زمینه گرایش به مواد مخدر وجود دارند، متأسفانه نبود یک الگوی غنی و مناسب اوقات فراغت برای نوجوانان و جوانان، وجود برخی مشکلات روانی و برخی از ساختارهای ناکارآمد سبب از علل گرایش به اعتیاد هستند.

آمارها در سطح کشور نشان می‌دهد که نرخ شیوع مصرف مواد مخدر بین دانش‌آموزان 2.1 درصد و بین دانشجویان 4.7 درصد است همچنین نرخ سن ورود به مصرف مواد مخدر 15 سال و میانگین متوسط کشور 22.3 سال است.

محبوبه وفاییان، دبیر فرهنگی شورای هماهنگی مبارزه با موادمخدر استان یزد با بیان اینکه برای اینکه یک کار اثرگذار باشد باید همه دستگاه‌ها با هم برنامه منسجم و اثرگذار اجرا کنند اظهار داشت: 18 دستگاه دولتی و 50 سازمان غیردولتی فعال در حوزه مبارزه با موادمخدر در سطح استان یزد فعالیت می‌کنند.

وفاییان همچنین یکی از علل کاهش سن اعتیاد را به بازار آمدن انواع مختلف از مخدرها و محرک‌ها دانست و افزود: برخی از این مواد با تبلیغات مستمر در گروه سنی نوجوانان، مخاطب پیدا کرده است.

وفاییان در خصوص برنامه‌های پیشنهادی برای مراقبت از گروه‌های در معرض خطر عنوان کرد: هر ساله برای دانشجویان جدیدالورود دانشگاه یزد و دانشگاه علوم پزشکی، دوره توجیهی و آموزشی مبارزه با موادمخدر برگزار می‌شود.

دبیر فرهنگی شورای هماهنگی مبارزه با موادمخدر استان یزد خاطرنشان کرد: آموزش و پرورش نیز برای دو سطح متوسطه اول و پایه پنجم و ششم، دوره‌های مهارت آموزشی و توانمندسازی برگزار می‌کند و سال گذشته 21 هزار و 700 نفر تحت پوشش این آموزش‌ها قرار گرفتند.

وفاییان یکی از اقدامات شورای هماهنگی مبارزه با موادمخدر را راه‌اندازی خط ملی اعتیاد دانست و گفت: این خط به منظور ارائه خدمات مشاوره‌ای رایگان به معتادان و خانواده‌های آنها است.

دبیر فرهنگی شورای هماهنگی مبارزه با موادمخدر استان یزد بیان کرد: خط ملی اعتیاد در استان یزد فعال شده و به شماره 09628 بوده و در سطح کشور دایر می‌باشد و به صورت کاملاً رایگان به سئوالات معتادان و خانواده‌های آنها پاسخ می‌دهد، همچنین به خانواده‌های درگیر با مسئله اعتیاد نیز مشاوره داده می‌شود.

متأسفانه بیشترین دلایل کودک‌آزاری در استان یزد نیز به خاطر والد یا والدین معتادی است به نحوی که این والدین معتا به طرق مختلف توصیه یا اجبار دارند که فرزندشان به اعتیاد روی آورد و یا اینکه برای آنها مواد مخدر فراهم کنند.

در عموم کشورهای جهان نرخ بازگشت به اعتیاد حدود 80 تا 85 درصد است که البته عوامل متعددی همچون عدم جامعه‌پذیری، عدم جذب معتادان بهبودیافته توسط خانواده‌‌ها است و جامعه باید بپذیرد که فرد بهبودیافته باید به زندگی مجدد برگردد و لازم است برای معتادان بهبودیافته در حوزه اشتغال، حرفه‌آموزی و جامعه‌پذیری اقدامات جدید‌تری انجام شود.

یکی از فعالیت‌ها و دستاوردهای خوب انقلاب تقویت نیروی انتظامی کشور و استان یزد است و در سال‌های اخیر شاهد این هستیم که باندهای قاچاق و محموله‌های قاچاق بسیاری توسط نیروهای انتطامی و سربازان غیور نظام کشف می‌شود.

کشف گسترده محموله‌های موادمخدر و برخورد شدید با قاچاقچیان دستاوردی بزرگ است تا دیگر کویر یزد جای امنی برای حضور این دسته از قاچاقچیان نباشد چرا که اکنون مسیرهای ترانزیت حمل مواد مخدر با "پهپاد" رصد می‌شود و کشفیات مواد مخدر در مدت شش ماه اول سال نسبت به سال گذشته افزایش داشته است.

قطعا همه مردم، دستگاه‌ها و تمام ارکان نظام در پی این هستند که بتوانند در بحث پیشگیری از مصرف مواد مخدر اقدامات جدی‌تر داشته باشند و با برداشتن قدم‌ها موثر بردارند از تک تک انسان‌ها و افراد جامعه خود محافظت کنند.

ارسال شده در شنبه ۲۹ آبان ۱۴۰۰ ساعت ۱۱:۱۵ قبل از ظهرتوسط مجتبی کدیی