کاهش ۴۰ درصدی ازدواج در یک دهه اخیر/ منشأ بسیاری از آسیب‌های اجتماعی شرایط نامناسب اقتصادی است

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی تحول اجتماعی  حسین محبی در گفت‌وگو با خبرنگار خانواده گروه جامعه خبرگزاری آنا گفت: «متأسفانه با اینکه رهبر معظم انقلاب اسلامی بارها بر ازدواج جوانان و فرزندآوری تأکید دارند اما شرایط جامعه به‌گونه‌ای است که جوانان امروزی رغبتی برای ازدواج ندارند. در زمینه تسهیل ازدواج جوانان نهادها و سازمان‌های متعددی مسئولیت دارند که باید به وظایف خود به بهترین نحو عمل کنند اما کدام جوانی امروز می‌تواند با توجه به گرانی‌های موجود به فکر تشکیل خانواده بیفتد.»

وی ادامه داد: «مسکن و اشتغال دو موضوعی است که باید قبل از ازدواج فراهم باشد، اما مساعد نبودن شرایط اشتغال در کشور منجر به این شده که حتی جوانان تحصیل‌کرده نیز بیکار باشند. در چنین شرایطی که در اکثر مشاغل نوعی انحصار به‌ وجود آمده است، طبیعی به نظر می‌رسد که افراد بیکار باشند و همین بیکاری یکی از عوامل کاهش آمار ازدواج در سال‌های اخیر بوده است.»


 


این کارشناس جمعیت با اشاره به کاهش نرخ باروری در کشور گفت: یکی دیگر از پیامدهای نگران‌کننده گرانی‌ها در کشور این است که افرادی هم که تشکیل خانواده می‌دهند هرگز به فرزندآوری فکر نمی‌کنند. ما معتقدیم که مشکلات اقتصادی سرآغاز بسیاری از مشکلات دیگر در زمینه‌های مختلف و حتی بروز آسیب‌های اجتماعی در جامعه است. جوانی که به دلایل مذکور به سمت ازدواج نمی‌رود، از لحاظ روحی و روانی با مشکل مواجه شده و همین روحیه نامناسب منجر به افزایش نزاع و درگیری در جامعه می‌شود.

۳۰ میلیون نفر در فقر مطلق به سر می‌برند

محبی اظهار کرد: مسئولان اگر شرایط اقتصادی و وضعیت معیشت مردم را سامان دهند، قطعاً مشکلات دیگر مانند عدم ازدواج جوانان نیز به‌صورت خودکار حل خواهد شد. در حال حاضر حدود ۳۰ میلیون نفر در فقر مطلق به سر می‌برند و از طرفی ۷۵ درصد خانوار نیز زیر خط فقر هستند. وقتی از جمعیت ۸۰ میلیونی، ۳۰ میلیون نفر در فقر مطلق بوده و برای رفع نیازهای ابتدایی خود نیز دچار مشکل هستند، چطور می‌توان انتظار داشت که آمار ازدواج در کشور افزایش پیدا کند؟

وی با بیان اینکه ازدواج در یک دهه اخیر ۴۰ درصد کاهش داشته است، افزود: این در حالی است که طبق آمار میزان طلاق در همین مدت با رشد ۳۰ درصدی مواجه بوده است که آماری نگران‌کننده محسوب می‌شود. البته که در موضوع ازدواج دلایل دیگری مانند تغییر سبک زندگی و مسائل فرهنگی نیز دخیل است و جوانان امروزی در حال حاضر خود را با قشر بالاتر مقایسه می‌کنند و همین بالا رفتن انتظار موجب کاهش آمار ازدواج شده است.

این کارشناس جمعیت گفت: مسئولان باید مشکل تأمین مسکن و اشتغال جوانان را حل کنند و از طرفی رسانه ملی نیز باید با ترویج فرهنگ ازدواج آسان، جوانان را به سمت این سنت الهی سوق دهند. در غیر این صورت در آینده‌ای نزدیک با جامعه‌ای پیر روبه‌رو خواهیم بود.

ارسال شده در چهارشنبه ۵ آبان ۱۴۰۰ ساعت ۴:۰۵ بعد از ظهرتوسط مجتبی کدیی